(Anadolu Ajansı / Calaraşi Bölgesi) – Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Romanya ziyareti kapsamında, Calaraşi Bölgesi’ndeki Dragalina’da Karadeniz-Podișor Doğal Gaz Boru Hattı Projesi Töreni’ne katıldı.
Burada konuşan Yılmaz, bu tür projelerle Türkiye ve Romanya’nın sadece kendi geleceklerine yatırım yapmış olmadığını, Avrupa’nın enerji arz güvenliğine de büyük katkısı olduğunu belirterek, Kalyon inşaat firmasının yetkinliğini hem Türkiye’de hem küresel düzeyde ispatladığını, son derece önemli, sembol projelere imza attığını söyledi.
Türk inşaat sektörünün, yurt dışında tamamladıkları birçok prestijli projeyle uluslararası arenada iş dünyasının yükselen yıldızı haline geldiğini, yurt dışı ziyaretlerinde Türk müteahhitleri tarafından hayata geçirilen projeleri gördükçe bundan gurur duyduklarını ifade eden Yılmaz, Kalyon Holding’in projenin Avrupa Birliği ihale kanunlarına göre yapılmış şeffaf ve zorlu geçen ihalesini, en büyük firmaları geride bırakarak ve teknik olarak tam puan almak suretiyle kazandığını kaydetti.
Yılmaz, yapım bedeli yaklaşık 500 milyon avro olan doğal gaz boru hattının, Avrupa’nın halihazırda en büyük boru hattı projesi konumunda bulunduğunu aktararak, şunları söyledi:
“Yıllık 12 milyar metreküpü aşkın kapasitesiyle Podişor Doğal Gaz Boru Hattı Projesi gerek Romanya gerekse AB açısından stratejik bir öneme sahip. Projenin tamamlanmasıyla Romanya’nın Karadeniz’de yer alan doğal gaz rezervlerinde yapacağı kapasite artırımı ile çıkaracağı ilave gazın ülkenin iç kesimlerindeki bağlantı noktalarına ulaştırılması ve aynı zamanda Avrupa Birliği’nin ve Romanya’nın artan gaz ihtiyacının karşılanması sağlanacak. Çelik boru temininin de büyük oranda Türkiye’den sağlandığı proje kapsamında aynı zamanda yaklaşık 1200 kişi istihdam edilmiş olacak.”
Romanya’nın, Avrupa’da ve Balkanlar’da Türkiye ile siyasi, ekonomik, askeri ilişkilerinin yanı sıra gönül bağlarının da en üst düzeyde olduğu ülkeler arasında yer aldığını vurgulayan Yılmaz, “Romanya’nın ülkemize coğrafi yakınlığı, mevcut ulaşım imkanları, Romanya’da faaliyet gösteren iş insanlarımız ve müteahhitlerimizin varlığı, iki ülke arasındaki ticaret ve işbirliği potansiyelini arttırmaktadır. Türk müteahhitlik firmaları Romanya’da halihazırda toplam 11 milyar dolar değerinde 211 proje üstlenmiş durumdadır. Bunların sayısının daha da artmasını temenni ediyoruz.” diye konuştu.
Yılmaz, Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu ve beraberindeki heyeti 21 Mayıs’ta Türkiye’ye beklediklerini bildirerek, karşılıklı ziyaretlerle siyasi ve ekonomik işbirliğinin çok daha iyi bir noktaya taşınacağına yürekten inandığını söyledi.
Türk müteahhitlik firmalarının alt ve üst yapı projeleri kapsamında özellikle kara yolu, tünel, köprü, ticaret merkezi ve konut alanlarında uluslararası tecrübelerini Romanya’yla paylaşmaya devam edeceğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti:
“Türkiye müteahhitlikte dünyada kendini ispatlamış bir ülke. Geçen yıl yine dünya ölçeğinde en büyük müteahhitlik firmaları sıralamasında 250 firma arasında 40 firmamız yer aldı. Bu rakamla da dünyada Çin’den sonra ikinci konumda Türkiye. Bu tecrübemizi özellikle dost ve komşumuz stratejik müttefikimiz Romanya’yla paylaşmaktan da büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu alanda Türk şirketleriyle yakın işbirliğinin önümüzdeki dönemde de artarak devam edeceğine inanıyoruz. Türk müteahhitleri her zaman kazan kazan ilişkisiyle hareket ediyorlar. Devlet olarak da biz böyle bakıyoruz. İki ülke ilişkisi kazan-kazan ilişkisi olmalı diyoruz. Buraya gelen firmalarımız buradaki ortaklarıyla birlikte Romen firmalarla birlikte çalışıyorlar, bir değer üretiyorlar.”
“Sadece fiziki olarak hatların geçtiği bir ülke değil, bu işin piyasasının geliştiği bir ülke olma hedefimiz var”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, törenin ardından gazetecilere yaptığı değerlendirmelerde Türkiye’nin enerji ticareti piyasasının geliştiği bir ülke olma hedefinin olduğuna vurgu yaptı.
Romanya’nın da Türkiye gibi enerji konusunda bir hub olma hedefi bulunduğunu, bu anlamda da iki ülkenin işbirliğinin Avrupa’daki enerji arz güvenliği açısından çok önemli olduğunu belirten Yılmaz, Türkiye’nin doğal gaz, petrol, başka birtakım enerji unsurları ve yenilenebilir enerjide son yıllarda çok önemli hamleler yaptığını söyledi.
Yılmaz, bir taraftan enerji arz güvenliğini sağlama, diğer taraftan enerjide dışa bağımlılığı azaltma hedeflerinin bulunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “Bunu da her geçen yıl daha ilerilere taşıyoruz. Cari açık sorunumuzun çözülmesi, makro istikrarımız açısından da bu çok kıymetli. Çünkü enerjiye oldukça önemli bir fatura ödeyen bir ülkeyiz. Bir taraftan enerjide dışa bağımlılığımızı azaltıp cari dengeye olan enerjinin etkisini azaltırken diğer yandan da enerji ticareti açısından Türkiye önemli bir pozisyonda. Üretici ülkelerle pazarlar arasında uluslararası bir ticaret merkezi olma hedefimiz var. Sadece fiziki olarak hatların geçtiği bir ülke değil bu işin piyasasının geliştiği bir ülke olma hedefimiz var. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanı’mızın ortaya koyduğu bir vizyon var. Bu çerçevede de projelerimizi, çalışmalarımızı, faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu konumumuzun çok daha netleştiğini hep birlikte göreceğiz. Bu da sadece Türkiye için değil bölgemiz ve Avrupa için enerji arz güvenliği açısından önemli bir katkıda bulunacaktır. Türkiye’nin önemli yetkinlikleri var. Bu yetkinlikleri sadece ikili değil başka üçüncü ülkelerde de kullanma irademiz var. Onun da altını çizmek isterim. Bugün Romen makamlarıyla, iş dünyasıyla yaptığımız görüşmelerde de bunun üzerinde durduk. İki ülkenin farklı avantajlarını bir araya getirip bir sinerji oluşturma ve bunu daha yüksek katma değere dönüştürme, rekabet gücümüzü arttırma noktasında da yine önümüzdeki dönemde çalışmalar yapacağız.”
Doğal gazı ithal edip, sıvılaştırıp ihraç etme imkanı tanıyan yeni bir düzenlemenin TBMM’nin gündeminde olduğunu ifade eden Yılmaz, “Bir taraftan yerli yenilenebilir kaynakları geliştirirken yeşil ekonomi, karbon, nötr bir ekonomi oluşturma hedefimize doğru ilerlerken diğer taraftan da enerji verimliliğini arttıran enerjide yeni teknolojileri geliştiren bir ülke olma hedeflerimiz var. Bunları da adım adım hayata geçireceğiz.” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı’nda bu hedeflere yönelik yol haritaları ortaya koyduklarını, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı başta olmak üzere bütün ilgili kurumların da bu yönde çaba sarf ettiğini söyledi.